Metoda proiectului în sprijinul dezvoltării competenţelor secolului XX

joi, 29 decembrie 2011

SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR/ MOȘOILOR, COMPLETARE 1

Moșoiul netezete calea Nașterii Domnului, alungă tot ce este rău din anul care se încheie, ne primenește pentru una din cele mai mari sărbători ale creștinățății, Nașterea, și pentru Anul Nou!
ERGO, ARE ROL CATARCTIC, PURIFICATOR....OK!

SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR

Azi, pe facebook, am văzut o fotografie a lui Ilie Marian care mi-a atras atenția. Am cerut informații și iată ce am aflat:
"În comuna Luncavița, în ziua de 6 decembrie, de SF Nicolae (Sf Neculai), încep Sărbătorile Moșoaielor, care se încheie pe 6 ianuarie, de Sfânta Bobotează. Practic, în seara zilei de 6, pe străzile satelor Luncavița și Rachelu, încep să se adune moșoii și moșoicuțele, care sună clopotele (cloapetele). Moșoii au talăngi mari, mască din tărtăcuță (cătrună), coarne de cerb sau berbec, piele de vulpe, cojoc lung de lână. Moșoicuțele au clopoței mici (cioi), mască din tărtăcuță cu piele de iepure, coarne de căprioară, cojoace scurte. În fiecare seară,  până noaptea târziu, se aud clopotele lor. In timpul acesta se constituie cetele, iar colindătorii repetă colindele la fiecare acasă, pe rând. În seara de Ajun a Crăciunului, pe 24 decembrie, moșoii și moșoicuțele ies la defilarea din centrul comunei. Mii de oameni vin să admire dansul moșoilor! Cei plecați din localitate se întorc acasă pentru această zi specială. Cetele se inscriu la primărie, iar la sfârșitul defilării se urcă pe scenă și colindă. Apoi fac același ritual în toată comuna, Luncavița și Rachelu. Se colindă până pe 6 ianuarie, când, după întrecerea cailor, moșoii colindă până seara târziu."
  Și iată din nou ceva inedit: Care este semnificația întrecerii cailor? 
Aștept de la ”isteții mei” lămuriri . Nu vă indic sursele, folosiți orice motor de căutare, oricum datinile , obiceiurile au caracter colectiv, ceea ce generează mai multe variante, vă aduceți aminte, nu-i așa? Sau ba?

marți, 27 decembrie 2011

din ADEVĂRUL DE TULCEA


    ”Peste o sută de tulceni şi-au propus profesorul preferat. Împreună cu un juriu de specialitate, cu ajutorul cititorilor, redacţia Adevărul Tulcea a desemnat cei 12 profesori nominalizaţi pentru titlul de „profesorul cu care Tulcea se mândreşte“.
Juriul de specialitate este format din prof. Doru Căpriţă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Viorica Petre, din cadrul Palatului Copiilor Tulcea, Otilia Avimov, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Tulcea.
Iată propunerile:
Daniela Badârcea (profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „Grigore Moisil“);
Petru Şolcă (profesor de limba engleză la Liceul Pedgogic);
Anamaria Galbur (profesor de limba şi literatura română la Liceul Pedagogic);
Argentina Gherasim (profesor de limba şi literatura română la şcoala 5); 
Deși perioada de votare e depășită deja, puteți intra cu oarece comentarii pertinente...

 

sâmbătă, 24 decembrie 2011

Craciun fericit!

Pentru iubitorii acestui blog: Christmas card

joi, 22 decembrie 2011

LA MULŢI ANI!

   În aşteptarea colindelor , în preajma brazilor împodobiţi , în prag de Crăciun şi de An Nou, îmi îndrept gândurile bune şi sincere către voi şi vă adresez calde urări de sănătate, bucurii şi împliniri în mijlocul celor dragi!

duminică, 18 decembrie 2011

cum e corect?

 Vă invit să rezolvăm o problemă ”pasată” de un prieten din Bacău: ”In nord, la Suceava, am intalnit urmatoarea exprimare: "...merg la Italia ..." si nu mi-a sunat bine, noi toti folosind "merg in Italia". Pe de alta parte, tot noi, spunem "merg la Tulcea" si nu "merg in Tulcea".  De aici dilema! Cand si cum folosim "in" si "la"?

vineri, 16 decembrie 2011

dacoromanica.ro

 Un site excepţional, folositor tuturor. Păstraţi-l şi răsfoiţi-l din când în când. O să găsiţi lucruri deosebite.
3 milioane de carte românească, care este scanată.
htpp://www.dacoromanica.ro

marți, 6 decembrie 2011

De reţinut!

" Am conşientizat cu toţii că putem face mizerie uşor, dar pentru a face curat trebuie să ne unim forţele", spunea un coleg de-al vostru. A surprins esenţa. Aştept propuneri pentru a-i conştientiza şi pe ceilalţi din şcoală......
Mulţumesc şi pentru aprecieri. Chiar şi adulţii au nevoie, din când în când, de cuvinte "adevărate", ŞI NU IMAGINATE DIN MOTIVE PUR SUBIECTIVE .
Să intrăm cu bine în atmosfera de Crăciun.
Până atunci mai avem serios de lucru, pentru a ne bucura de tot ce va urma.
                                               ACEEAŞI.......

duminică, 4 decembrie 2011

TOT PENTRU A VIII-a A

Mâine vom milita activ pentru un MEDIU CURAT. Vom fi deschizători de drumuri. Vă aștept la ora 14 pe terenul de sport. Manager project, cine altcineva decât profa voastră de română.
Asta ca să mai și zâmbim.

pentru cei de-a opta, și Maria în special

  Îmi pare nespus de rău pentru împrejurarea nefericită prin care a trebuit să treceți. CURAJ MARIA! Ai lângă tine persoane care te iubesc cu adevărat. E vorba în primul rând de colegii tăi. În mijlocul lor, vei găsi tăria să mergi mai departe și să cinstești memoria tatălui tău prin felul tău de a înțelege ”să dai piept” cu viața”, adică demn, discret și cu multă dăruire sufletească.
 Și noi, adulții, îți vom fi alături.