Metoda proiectului în sprijinul dezvoltării competenţelor secolului XX

joi, 29 decembrie 2011

SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR/ MOȘOILOR, COMPLETARE 1

Moșoiul netezete calea Nașterii Domnului, alungă tot ce este rău din anul care se încheie, ne primenește pentru una din cele mai mari sărbători ale creștinățății, Nașterea, și pentru Anul Nou!
ERGO, ARE ROL CATARCTIC, PURIFICATOR....OK!

3 comentarii:

Ioan spunea...

In sfarsit mi-am facut un pic de timp sa imi exprim parerile asupra cartii "Romanul adolescentului miop" de Mircea Eliade. Pot spune ca a fost un tip de carte relativ nou; anumite pasaje impresionandu-ma prin sinceritatea lor. De asemenea m-am regasit si eu prin anumite parti, care m-au facut sa ma intreb de ce timpul se scurge atat de repede si cum acum 2-3 ani aveam niste preferinte, iar acum acestea s-au schimbat mai mult sau mai putin. In aceasta carte am avut ocazia sa observ transformarile unui adolescent, am inteles ca nu orice dorinta se poate si implini si ca nu intotdeauna firul vietii este drept, trebuie sa facem si compromisuri si sa acceptam ca putem sa gresim sau ca ne putem razgandi. Chiar daca a avut si cateva parti care nu m-au captivat, cartea a fost interesanta, modul in care a fost scrisa mi-a placut (un fel de jurnal in care mai apare un jurnal... nu prea stiu cum sa numesc de fapt acest lucru) si in general consider ca m-a ajutat aratandu-mi calea unei licean si consecintele bune sau rele ale alegerilor sale. I-am recomandat cartea Ralucai, de la care astept sa posteze si ea impresiile sale.

argentinagherasim spunea...

Felicitări, Ioan! Ai surprins esența cărții! Îmi place că ai sesizat și părțile ”nevralgice”ale operei.
În privința tehnicii narative, iarăși ai observat ceva nou, și anume existența mai multor fire epice sau, mai bine - zis, o completare a acțiunii principale prin informațiile din al doilea jurnal. Opera este un exemplu pentru ceea ce se numește ”literatura autenticității”.
Caracterul subiectiv, multiplicarea perspectivei, accentul pus pe detaliul semnificativ, inspirația din mediul citadin sunt tot atâtea trăsături ale literaturii române moderne afirmate în perioada interbelică, concepte teoretice care vor constitui fundamentul orelor de română de la liceu.
Pe de altă parte, romanul citit de tine nu este una dintre capodoperele lui Eliade.
Mie îmi place foarte mult nuvela fantastică a lui Mircea Eliade. Numele scriitorului de origine română se leagă mai ales de ISTORIA RELIGIILOR.
APOI, MIRCEA ELIADE ESTE UNA DINTRE PERSONALITĂȚILE ENCICLOPEDICE CU CARE NE MÂNDRIM, așa cum în cultura română au mai fost doar câțiva: Dimitrie Cantemir, Bogdan Petriceicu Hasdeu.
Oricum, în cazul operei literare a lui Eliade nimic nu e simplu. Îți trebuie o anumită inițiere în mitologie, hierofanie, adică în Istoria religiilor.Nici cunoscutul ” MAITREYI” nu e doar un roman de dragoste...

Ioan spunea...

Aici am postat documentul trimis de dumneavoastra despre Craciun : https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B1v0MZUXcxZaZjg5ODhmMzctYTBiNy00OGVjLWFkZDAtYmE2ZTdiOWM1ZTgz&hl=en_US . Sper sa mearga...

Trimiteți un comentariu